top of page

Sıra Dışı Yapılar 2; Earth House / Dietikon, Switzerland


Sürdürülebilirlik konusu şu anda yaşamın birçok alanını tanımlamakta ve mimaride de yeniden düşünmeye yol açmaktadır. Binalar yalnızca enerji açısından daha verimli olmakla kalmamalı, aynı zamanda ahşap, bambu, doğal taş veya kenevir gibi çevre dostu malzemelerden yapılmalıdır.

Sürdürülebilir yapı aynı zamanda ağaç evler gibi doğayla daha yakından bağlantılı yaşam alanları yaratmak anlamına da gelir. Toprak, kendisini toprak evler ve höyük evler şeklinde yeni, eski bir yapı malzemesi olarak kurmuştur.

Earth House dış cephe tasarımı


Toprak evlerin modern biçimi, diğerlerinin yanı sıra ünlü İsviçreli mimar Peter Vetsch tarafından geliştirildi . 1974'te topraktan ilk evini inşa etti. Kubbe şeklindeki konut binaları aşağıdaki unsurlardan oluşuyor :

1. Destek takviyelerine kaynaklanmış ince ağlı genişleyen bir metal ağ ,

2. Bir kat püskürtme beton ,

3. 20 santimetre kalınlığında poliüretan, sert köpük izolasyon ,

4. Dokunmamış bir malzeme matı

5. 50 santimetre ve üç metre kalınlığında bir toprak tabakası .

Geniş pencere önleri içeride yeterli ışık sağlar. Böylece bina peyzajla bütünleşir ve aynı zamanda güvenli ve konforlu yaşam koşullarını da karşılar.

Dokuz ev, tümü bir biyotop göletinin etrafında toplanmış özel konutlardır. Vetsch'in binaların doğayla bütünleşmesine ilişkin tasarım önermelerine ek olarak, bu evler aynı zamanda toplumu teşvik etme ve mahremiyeti güvence altına alma niyetiyle tasarlanmıştır.


Earth House iç dizaynı


Earth House iç dizaynı


Tüm binalarının tasarımının yönlendirildiği iki bina şunları içerir:

1) Bir yapıyı olabildiğince çevresiyle bütünleştirmek ve yapılaşmanın götürdüğünün büyük bir kısmını doğaya geri döndürmek,

2) Çatıda yaşayan bir yüzey, siteye bağlı büyüme ile tek başına ortaya çıkacaktır.


Toprak Evlerin Olumlu Özellikleri

Höyük evleri son derece çevre dostu ve enerji verimli olarak kabul edilir. Doğal toprak tabakası , binayı soğuktan ve diğer istenmeyen çevresel etkilerden, kuvvetli fırtınalardan bile korur. Olası depremler durumunda, kafes donatı ile birlikte kubbe konstrüksiyonu önemli yapısal avantajlara sahiptir. Bu tür evlerin sakinleri de hoş, dengeli oda iklimini tercih ediyor. İç duvarları kil ile sıvayarak, iç mekanda yaklaşık yüzde 50'lik sağlıklı bir nem elde edilir. Konvansiyonel yapılarda pek çok teknoloji ile önlenen taslaklar, toprak evlerde sorun teşkil etmez. Bu ayrıca alerjenleri ve diğer kirleticileri dışarıdaki havada tutar.


Earth House dış cephe tasarımı


Toprak Evlerin Olumsuz Özellikleri

Tüm bu olumlu özelliklerinin yanında toprak evlerin bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Havalandırma olmaması durumunda binadaki nem yükselir ve dolayısıyla küflenme riski vardır . Ayrıca karanlık alanlar da bulunur. Yarım küre şeklindeki yapı, sakinlerin kendilerini bir tünelde veya mağarada gibi hissetmelerine neden olabilir. Mimarlar çatı pencerelerini, güneş tüplerini ve diğer yapay ışık kaynaklarını entegre ederek buna karşı tasarımlar ortaya koyabilirler .


Sürdürülebilir Bina Ve Yaşam Konsepti Olarak Toprak Evler

Toprak , yüzyıllardır yapı malzemesi olarak kullanılan doğal bir hammaddedir . Modern teknoloji sayesinde, günümüzün toprak evleri, tasarım ve işlevsellik söz konusu olduğunda hiçbir şekilde geleneksel binalardan daha düşük değildir . Ayrıca, yüksek düzeyde enerji verimliliği sağlarlar.

Earth House yapılar arası ortak alan


Biyotop; Biyotop, bitkilerin ve hayvanların belirli bir birleşimi için bir yaşam alanı sağlayan tek tip çevresel koşulların bir alanıdır. Biyotop, İngilizce konuşulan ülkelerde daha yaygın olarak kullanılan habitat terimi ile neredeyse eş anlamlıdır.


Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page