top of page

Sıra Dışı Yapılar 1; Depo Boijmans Van Beuningen Müzesi / MVRDV


Fotoğrafçı: Ossip van Duivenbode

Fotoğrafçı: Ossip van Duivenbode

Depo Boijmans Van Beuningen, dünyanın ilk tamamen erişilebilir sanat deposu, Rotterdam'ın merkezindeki Museumpark'ta yer almaktadır. Görev, müze dünyasının perde arkasına bir bakış sunmak ve tüm sanat koleksiyonunu halka açık hale getirmekti. Yansıtıcı yuvarlak hacim çevresine tepki verir. Depo, sanat ve tasarım için muazzam miktarda depolama alanına ek olarak sergi salonları, çatı bahçesi ve bir restorana sahiptir.



Konum Şehir Yıl Yüzey

Hollanda Rotterdam 2020 15000m²

Bütçe Durum Temalar

94.000.000€ Tamamlandı Mimarlık, İç Mekanlar, Kamu, Kültür



Şu anda birçok uluslararası müze, koleksiyonlarının yalnızca yüzde altı ila yedisini sergilerde sergileyebiliyor. Kalan yüzde 94, depoda gizlidir. Depot Boijmans Van Beuningen, bu gizleme geleneğini kırıyor: tasarım, daha önce görünmeyen tüm bu eserleri, bu benzeri görülmemiş tipolojinin gereksinimlerini karşılamak için MVRDV tarafından özel olarak tasarlanan benzersiz ve ikonik yansıtıcı bir binada görünür kılıyor. Tamamlandığında, Depo ziyaretçileri kendilerini bir müzenin perde arkasındaki dünyaya kaptırabilir ve bağımsız olarak veya bir rehberle paha biçilmez bir sanat koleksiyonunun bakımının ve bakımının gerçekte ne anlama geldiğini deneyimleyebilir. Ayrıca sanat eserlerinin konservasyon ve restorasyon süreçlerini, ambalajlanmasını ve taşınmasını gözlemleyebilirler.




Sanatla çevrili, 39,5 metre yüksekliğindeki Depot'un formu oval, 'yuvarlak' bir bina. Çanak şeklindeki şekli, zemin seviyesindeki ayak izinin küçük olduğu anlamına gelir; bu, çatının mümkün olduğu kadar geniş olmasına rağmen, Müze Parkı'na bakış ve yolların korunmasını sağlar. Ziyaretçileri sergi odalarına ve küratörlerin stüdyolarına yönlendiren çapraz merdivenler de çatı katına çıkıyor ve atriyum, deponun birçok hazinesinin sürekli gelişen bir seçimini gösteren "hafif küratörlü" 13 cam vitrinle dolu.




Binanın en çarpıcı özelliklerinden biri, 1.664 aynalı panele bölünmüş 6.609 metrekarelik camdan oluşan yansıtıcı cephedir.Aynalı paneller, doksanlı yıllarda peyzaj mimarı Yves Brunier tarafından OMA ile tasarlanan Museumpark'ın etkinliğini ve doğasını yansıtarak ve böylece onurlandırarak tasarımın çevresiyle bütünleşmesini sağlıyor.


İşgal edilen park alanı, köknar ağaçları ve otların yanı sıra birkaç metre boyunda 75 çok gövdeli huş ağacının yaşadığı bir çatı ormanı şeklinde daha da açık kamusal alanla değiştirilir. Huşlar, 2020 baharında çatı terasına dikilmeden önce üç yıl boyunca özel bir ağaç fidanlığında yetiştirildi.


Depo Boijmans Van Beuningen Müzesi Çatı Ormanı


Depoda eserler, sanatsal hareket veya dönem yerine iklim gereksinimlerine göre depolanır. Her depolama alanı, bir iklim kontrol sistemi tarafından korunan belirli bir iklim ile sağlanır. Metal, plastik, organik/inorganik, siyah-beyaz ve renkli fotoğraf olmak üzere farklı malzemelerle üretilmiş sanat eserlerine uygun beş farklı iklim bölgesi bulunmaktadır. Sanat koleksiyonunu depolamanın bu yöntemi, havanın aşırı soğuk, sıcak, nemli veya kuru olmadığı belirli iklim koşullarını gerektirir.


Sürdürülebilirlik tasarımda önemli bir özelliktir. Bina, işletmesi sırasında enerji ve su kullanımını azaltmak için birçok özellik içermektedir. Jeotermal ısı değişimi, güneş panelleri, LED aydınlatma ve yüksek performanslı yalıtımın bir kombinasyonu, bina enerjisini bina ile ilgili enerji tüketimi açısından nötr hale getirir. Yağmur suyu bodrumda depolanacak, sulama ve tuvaletlerde kullanılacak ve binanın su tüketimi azaltılacaktır. Yeşil çatılarla birleştirilen bu su deposu, su akışını minimuma indiriyor ve kalan tüm akıntılar, çevre için bir su havzasına dönüştürülen Het Nieuw Instituut'un havuzuna yönlendiriliyor. Bu şekilde Depo, yağmur suyu için kanalizasyon sisteminden ayrılabilir.


Depot'un Kesiti



BONUS

Hollanda'nın Rotterdam kentindeki MVRDV'nin Depot Boijmans Van Beuningen'ine ilham kaynağı olan İsveçli Ikea perakendecisi bir salata kasesinin fiyatı : 3,99 €

Ikea'nın 3,99 € Blanda Bank servis kasesi. (IKEA üzerinden fotoğraf)

Ikea'nın 3,99 € Blanda Bank servis kasesi. (IKEA üzerinden fotoğraf)

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page